adze-use-2

Adze of dissel

NIEUW! Een adze of dissel voor "green woodworking" nieuw bij narextools.nl

Een adze of dissel is een stuk gereedschap dat al in de prehistorie werd gebruikt. Met een relatief platte adze (een soort brede beitel aan een steel) kunnen ronde boomstammen vierkant worden gekapt. Meestal werd er eerst een aantal zaagsneden gemaakt waarna het resthout werd weggekapt. In de scheepsbouw en bijvoorbeeld de blokhutbouw werd deze platte adze vaak gebruikt.

Met en meer gebogen adze (een soort brede guts aan een steel) kunnen holten worden gekapt. Een boomstam kan worden uitgehold tot een kano en een dikke plank kan worden uitgehold tot een schaal. Ook kunnen er bijvoorbeeld planken voor een tafelblad worden "gedisseld". Hierdoor ontstaat een gegolfd oppervlak met een rustiek uiterlijk.

Voor nu levert narex alleen de "holle" adze, maar ik sluit niet uit dat ook de "platte" adze op termijn geproduceerd gaat worden.

!

Adze of dissel groot

Topkwaliteit adze of dissel van narex
Deze gebogen adze is gehard tot rockwell 59 en heeft een essen steel van 61 cm. Perfect om tafelbladen mee te disselen of schalen te kappen. Deze maat is bedoeld voor gebruik met twee handen. De breedte van de kop is 70 mm.

Adze of dissel klein

Korte adze voor gebruik met één hand. Nieuw!!

Niet leverbaar!

Deze nieuwe adze van narex, wordt geleverd inclusief lederen foudraaltje om de vlijmscherpe kop te beschermen. De kop heeft een breedte van ca 50 mm. Door de korte (29 cm) steel van essen is deze adze geschikt om schalen en kommen mee uit te hakken, maar ook om planken, balken en tafels mee te 'disselen'