Timmermans bijl - Carpenters axe

Wil je balken voor gebinten zelf vierkant kappen of grote houtverbindingen maken, dan is hier vast interessante materie te lezen....

Van een ronde boomstam een vierkante balk hakken is een tijdrovend klusje. Maar wanneer je de tijd hebt zou je dat ook als een therapeutische bezigheid kunnen zien waarbij het hoofd eens even lekker leeg gemaakt kan worden en waarna je een schitterend authentiek resultaat krijgt zoals dat ook vroeger het geval was. Gebinten, landhekken, palen, latijen enzovoorts werden met de hand gekapt. Een speciale bijl is daarvoor niet nodig (het kan ook met een "gewone" bijl), maar een timmermansbijl is daarbij wel erg prettig. Ik leg hieronder graag uit waarom dat zo is.
!

"normale bijl" en de benamingen die daar bij horen.

Timmermans bijl

Het vierkant kappen gaat eenvoudiger met een timmermansbijl
Een timmermansbijl of carpenters axe heeft niet zoals bij een gewone bijl gewelfde wangen, maar platte. De bijl is asymmetrisch en het scherp staat aan één kant van de steel. Er ontstaat zo een platte kant waardoor je vlakker en strakker langs het hout kunt slaan. Deze asymmetrie heeft tot gevolg dat je een linkerbijl en een rechterbijl kunt hebben die soms al paar worden gebruikt. Wanneer de ene hand moe is, kan worden overgegaan op de andere hand....met de andere bijl. De timmermansbijl is recht tussen teen en hiel. Een normale bijl heet hier een ronding. De timmermans bijl heeft een spijkertrekker in de wang, maar ook aan het huis zit er één. De beukenhouten steel heeft een bocht naar links of naar rechts om afstand te kunnen houden van het hout. De klassieke S vorm van de steel van een normale bijl ontbreekt min of meer. De timmermansbijlen worden geleverd zonder dat ze scherp geslepen zijn. Daarvoor moet je dus zelf zorgen. Een slijphoek van 25 tot 30 graden wordt geadviseerd, maar uiteraard is dat aan te passen aan de houtsoort waarvoor ie wordt gebruikt.