img_0200

Green Woodworking

Green woodworking is het maken van gebruiksvoorwerpen uit vers hout.

Als houtbewerkers zijn we meestal gewend om met keurig goed gedroogd hout te werken.Het kan ook anders. Als je weet hoe je het hout moet voorbewerken kun je heel goed kakalevers hout gebruiken om daar mee te draaien, een stoel te maken op bijvoorbeeld lepels te snijden. Op deze pagina vinden we een aantal 'greeenwoodworking' gereedschappen die heel vaak worden gebruikt. Op dit moment zijn er lepelmessen en haalmessen of trekmessen. Deze zijn kersvers in het assortiment.

!

Recht haalmes 240 mm

Recht haalmes of trekmes met foudraal

Een recht haalmes van narex met grote zwarte beuken grepen en een mooi lederen foudraal. Met een trekmes of haalmes kunt u hout ontdoen van schors en takken, maar u kunt er ook mee vormgeven. Ik denk hierbij een een lepel of het maken van een handboog. U kunt er ook hout mee voorbewerken dat in latere instantie wordt gebruikt op de 'trap draaibank'. Het chroom staal is gehard tot HRc 59.

Het haalmes werkt nog gemakkelijker wanneer u een speciale bok maakt. Google maar eens op 'shaving horse'

Gebogen haalmes 240 mm

Gebogen haalmes of trekmes met foudraal
Een gebogen haalmes van narex met kortere maar ook dikkere grepen van gelakt beuken volgt eenvoudiger de welvingen van rondhout. Hier kunt u dus geweldig mee schillen, maar hij is wat minder geschikt voor het maken van vlakke plankjes. Het gebogen haalmes wordt geleverd inclusief mooi lederen foudraal. Het staal is eveneens gehard tot HRc 59

Lepelmes rechts

Lepelmes voor rechtshandigen
Dit narex lepelmes is aan één kan geslepen en bedoeld voor rechtshandig gebruik. Het kan ook linkshandig worden gebruikt, maar dan wel op een duwende manier. Het mes is gehard tot HRc 59 en glimmend gepolijst. Het heft is van gewaxt beuken.

Lepelmes links

Lepelmes voor linkshandigen
Dit narex lepelmes is aan één kan geslepen en bedoeld voor linkshandig gebruik. Het kan ook rechtshandig worden gebruikt, maar dan wel op een duwende manier. Het mes is gehard tot HRc 59 en glimmend gepolijst. Het heft is van gewaxt beuken.

Lepelmes dubbelgeslepen

Lepelmes van narex de dubbel geslepen is
Dit lepelmes heeft twee scherpe kanten waardoor het bruikbaar is voor zowel linkshandigen als rechtshandigen. Kracht geven ok het mes zelf is hierdoor niet mogelijk als u uw vingers wenst te sparen. Het mes is gehard tot HRc 59 en heeft net als de anderen een beuken gewaxt heft.

Lepelmes kleine ronding rechts

Lepelmes met scherpere bocht
Dit lepelmes heeft een kortere bocht en hiermee kan met minder kracht gesneden worden. Uiteraard worden de uitgesneden sneden dan wel wat ronder zodat een ruwer resultaat ontstaat. Dat kan dan later worden weggewerkt met een van de andere lepelmessen. Dit kleine lepelmes is er alleen voor rechtshandigen.