vijlen handzaag

Vijlen

De beste vijlen in de markt vind je hier bij narextools.nl

Goede vijlen voor met name het slijpen van een bijl, een hiep, een sikkel, een schop, een bats zijn niet eenvoudig te vinden. Ook wanneer je op zoek bent naar een goede vijl voor het slijpen van een handzaag kom je vaak bedrogen uit. De vijlen die doorgaans in de handel zijn, zijn meestal veel te grof bekapt of hebben een kwaliteit waarover nu niet bepaald naar huis te schrijven is.

Wanneer je je wilt bekwamen in het vijlen van je eigen ouderwetse handzaag, kapzaag of zwaluwstaartzaag, ben je hier bij narextools aan het juiste adres. We hebben in onze zoektocht de vijlen gevonden die nu juist voor het fijne werk geschikt zijn. Made in Tsjechie, met een kwaliteit die ver boven de Chinese varianten uitsteekt en niet onderdoet voor de Duitse of Amerikaanse varianten.

Voor het nauwkeurig vijlen van een bijl of een zaag heb je een hele fijne vijl nodig. In Jargon een 'zoet' vijl. Wil je nog fijner, dan kom je in het segment van de diamantvijlen, voor nog kleinere tanden.

 

 

!

Zoete werkplaats vijl

Een platte zoete vijl

Deze platte, fijne vijl heeft een schuine bekapping. Het handvat is van kunststof in zwart en blauw. De dikte van deze vijl is 5 mm en de lengte 200 mm. De breedte is 20 mm.

Deze vijl is door zijn dikte tamelijk star en buigt onder normale vijldruk amper. Zeer geschikt voor het vlakken van de tandpuntenlijn van handzagen, waarna u de tanden van uw handzaag met een driehoeksvijl in vorm kunt slijpen.

Zoete werkplaatsvijl budget

Een voordelige platte zoete vijl

Zoete platte vijl als boven maar nu met een hard zwart kunststof handvat. Deze handvatten hebben mijn persoonlijke voorkeur omdat ik daar een meer direct gevoel mee heb. Uiteraard is dat persoonlijk.

Deze vijl heeft dezelfde afmetingen als de bovenstaande.

Zoete platte vijl 3 mm dik

Voordelige platte zoetvijl
Voordelige platte zoetvijl als boven, maar nu met een wat dunner blad. Met een dikte van 3 mm kan deze vijl wat gemakkelijker bijgen onder de normale vijldruk en buigt zo min of meer iets mee. Persoonlijk vind ik dat erg prettig bij voorwerpen met een ronde vouw zoals een bijl of een hiep. De lengte is 200 mm, breedte 20 mm en dikte 3 mm.

Zoete driehoek zaagvijl

Een zoete driehoeksvijl voor het slijpen van zagen
Deze vijl met een lengte van 125 mm en zijden van 8 mm. Deze vijl kan dus gebruikt worden voor het vijlen van wat grotere zaagtanden van bijvoorbeeld een handzaag. Het vijltje heeft een hard kunsstof handvat dat een prettig contact waarborgt.

Naaldvijl driehoekig 5 mm

Driehoeks naaldvijl voor medium zaagtanden
Driehoeksvijltje dat in een punt uit loopt. Deze vijltjes worden zonder handvat geleverd. Die zijn los te bestellen. De lengte van dit vijltje is 200 mm en de zijden van de driehoek zijn ca 5 x 5 mm. Schacht is 4 mm

Naaldvijltje driehoek extra fijn 5 mm

Allerfijnste naaldvijltje in de serie
Een driehoekig spits toelopend driehoeksvijltje met een extreem fijne bekapping dus voor het allerfijnste werk. Voor kleine zaagtanden. De lengte is 200 mm en de zijden van de driehoek zijn ca 4 mm. De schacht is 4 mm. De mesvijltjes worden zonder handvat geleverd, dus die nog even meebestellen indien gewenst.

Naaldvijl driehoekig 4 mm

Driehoeks naaldvijl voor kleine zaagtanden
Fijn naaldvijltje in driehoeksvorm voor het vijlen van kleine zaagtanden. De zijden van de driehoek zijn 4 mm en ze hebben een lengte van 160 mm. Naaldvijltjes worden zonder handvat geleverd. Die moeten er apart worden bijbesteld. Schacht is 3 mm

Naaldvijltje mes

Een fijn zoetvijltje in mesvorm

Een fijn zoetvijltje in mesvorm als naaldvijl dus zonder handvat. Deze vijltjes zijn bij uitstek geschikt om na het vijlen met een driehoeksvijl de tanden te voorzien van een scherpere hoek dan 90 graden zodat een afkortzaag wordt gevormd. Het vijlen van een zaag onder een hoek kleiner dan 90 graden met een driehoeksvijl is praktisch gezien onmogelijk zonder de tand te kort te vijlen. Een mesvijl is het veel beter geschikt voor. De langte is 180 mm en de schacht is 3 mm. De handvatten worden niet bijgeleverd dus die moeten apart worden besteld.
handvat

Handvat voor naaldvijlen

Handvat voor naaldvijlen in zwart kunststof
De naaldvijlen worden zonder handvat geleverd. Een naaldvijl kan eenvoudig in de opening worden gestoken en worden geborgd met de bajonetsluiting. Er zijn twee uitvoeringen van. Voor  schacht 4 mm en voor schacht 3 mm. Maak de juiste keuze.

Vijl borstel

Vijlborstel voor het op verantwoorde manier reinigen van de vijl
Een vijl gaat na verloop van tijd en afhankelijk van het gevijlde materiaal dicht zitten. Dat moet eigenlijk worden voorkomen. Reinig de vijl na ieder gebruik met deze borstel die het metaal van de vijl niet beschadigd. Goed reinigen zorgt voor een langere levensduur van de vijl en dus meer plezier tijdens het werken.